Jakie są najważniejsze walory picia kawy?

Strona główna » Jakie są najważniejsze walory picia kawy?
Jakie są najważniejsze walory picia kawy?

W minionym czasie na rynku pojawił się innowacyjny produkt, jaki przez wielu ludzi jest zachwalany, jako wydajna broń w walce ze zbytecznymi kilogramami oraz w dążeniu do utrzymania zdrowia oraz młodości przez dużo lat. Mowa tutaj oczywiście o zielonej kawie, jaka ujarzmia serca Polaków i cieszy się niesłychanie solidnymi opiniami zarówno użytkowników, jak oraz fachowców. To coś innego niż kawa ziarnista – Najlepsza kawa ziarnista. Warto przyjrzeć się temu produktowi bliżej, bo być może jest on rozwiązaniem ówczesnych problemów ze zdrowiem czy niechcianymi kilogramami.

Zanim niemniej jednak sięgnie się po zieloną kawę, należałoby dowiedzieć się, czym ta substancja tak ściśle mówiąc jest. Okazuje się, że nie jest to żadna nowoodkryta roślina, czy także brakujący gdzieś w głębi Puszczy Amazońskiej gatunek kawy znany jedynie nielicznym, dzikim gruntownie, plemionom Indian zamieszkujących niedostępne tereny Ameryki Południowej. Jedyne, co różni ją od swojej czarne siostry to fakt, iż nie zakończył się jeszcze proces jej palenia. Właśnie z tego powodu ziarna tej kawy są kolory zielonej.

Kawa ta nie ma aż tak intensywnego aromatu i smaku. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza, delikatniejsza. Być może skutkiem tego zyskuje coraz więcej fanów, którzy poszukują fenomenalnego napoju pobudzającego, jednak smaku tradycyjnej kawy po prostu nie uwielbiają – należy tu zanotować, iż pomimo wszystkich nadmienionych wyżej różnic, kawa zielona zawiera wnikliwie taką samą ilość kofeiny, jak stereotypowa kawa czarna. W tym miejscu powstaje wobec tego zapytanie, z jakiej przyczyny zielona kwa robi tak zawrotną karierę pośród dietetyków oraz osób interesujących się zdrowym stylem życia?

Otóż w wyniku wiarygodnych badań okazało się, że ziarna zielonej kawy są nadzwyczaj bogate w kwas ACG nazwany także kwasem chlorogenowym. W przyrodzie właśnie ten związek odpowiada za zgodne funkcjonowanie metabolizmu u roślin. Ponadto jest to także niesłychanie silny antyoksydant. A te jak wiadomo to związki, które przez wielu ludzi od dawna są chwalone jako zapobiegające działaniu procesów starzenia w organizmie ludzkim ludzkim oraz zapobiegające rozwojowi niektórych komórek rakowych.

Dodaj komentarz